Ny digital udgivelse: Morten Alfred & Vingården – Druer/grapes

Musikken på Morten Alfred og hans nye orkester Vingårdens udgivelse tager udgangspunkt i guitarist og komponist Morten Alfred Høirups nodebog, Ingela’s Waltz – 25 New Danish Folk Melodies, som udkom i sommeren 2022.
Musikken til nodebogen er komponeret i løbet af de seneste 25 år, de nyeste så sent som i 2020, og mange af melodierne er blevet spillet og videreudviklet på spillesteder og festivaler i store dele af verden. (bogen kan bl.a. købes her på folkshop.dk

Høirup modtog i 2004 en Danish Music Award i kategorien ’Årets Danske Folk Komponist’.

I trioen Morten Alfred & Vingården forarbejdes og forædles såvel ældre og velmodnede kompositioner som perlende friske melodier. Efterfølgende deles musikken og sangene med publikum til koncert og dans.

Arbejdsredskaberne på Vingården er sopran- og barytonsaxofon, violin, mundharmonika, guitar og vokal, og musikken og sangene er præget af de medvirkende musikeres baggrund i genrer som Barokmusik, Kirkemusik, Jazz, Skiffle, Balkan, Bryllupsmusik, Folkemusik og meget mere.

The music of Morten Alfred & Vingården comes from a collection of tunes composed by guitarist Morten Alfred Høirup and published in his book, Ingela’s Waltz – 25 New Danish Folk Melodies, released in 2022. (Available here at folkshop.dk )
These melodies were composed by Høirup during the last 25 years and many of the pieces have been performed and developed at venues and festivals around the world. In 2004 Høirup received a Danish Music Award (Danish ’Grammy’) in the category ‘Danish Folk Composer of the Year’.

Like fine wine, the compositions range from older and more mature to young and sparkling fresh, and the trio has carefully refined and processed them to share with concert audiences and dancers alike.
The working tools at the Vineyard are soprano and baritone saxophone, violin, harmonica, guitar, and vocals, with the music flavored by the musicians’ backgrounds in Baroque, Church music, Jazz,

Balkan, Traditional music, and more.

På denne udgivelse finder 5 af de melodier fra bogen:
1. Vejen Hjem/Vejen Jeg Går (M.A.Høirup)
2. Mit Orkester (Musik: Trad Tekst: M.A.Høirup)
3. Lys Polsk/Fiolen Fat (M.A.Høirup)
4. Høstfesten (M.A. Høirup)
5. Den Gamle (M.A.Høirup)

Charlotte Andersson: Sopran sax, Baryton Sax & Vokal
Kristian Bugge: Violin & Vokal
Morten Alfred Høirup: Guitar, Mundharmonika & Vokal

Gæster:
Louise Nipper: Kor på Mit Orkester
Fin Alfred Larsen: Mandolin på Den Gamle

Indspillet & mixet i Soundscape Studio af Louise Nipper
Produceret af Morten Alfred Høirup
Co-Produceret af Louise Nipper
Master: Søren Oliver Due
Foto: Henrik Jansberg
Grafik: Peter Snejbjerg

Cat no GO1523
barcode: 5705934005354
ISRC DK 6KA 23 01501-05

Released digital only

Om musikerne på Vingården Druer/Grapes:

Charlotte Andersson: Saxofoner, sang
Er uddannet saxofonist, sanger og organist, og har bl.a. gæsteoptrådt i Det Kgl. Kapel, DR
Symfoniorkester og Operaen i Malmø. Andersson har turneret med barokmusik i Norden,
Storbritannien, USA, og Sydkorea, med bl.a. Copenhagen Saxophone Quartett, med hvem hun modtog DRs P2 Pris i 2003 for bedste kammermusikindspilning. Er desuden kendt for sit arbejde med trioen Petri-Fischer-Andersson (m. blokfløjtespiller Michala Petri og jazzguitarist Jacob Fischer), og med komponist og jazzpianist Thomas Clausen.

Kristian Bugge: Violin, sang
Blev i 2014 udnævnt som medlem af ’Danmarks Rigsspillemænd’, en eksklusiv forening bestående af omkring en snes spillemænd som i særlig grad har udmærket sig inden for den traditionelle danske spillemandsmusik. Kristian Bugge har modtaget en stribe priser, her i blandt DR’s Radium Pris i 2004 og en Danish Music Award som ’Årets Danske Folk Instrumentalist’ i 2016. Han turnerer løbende i store dele af verden, ikke mindst i USA, med harmonika/violin duoerne Gangspil og Jensen & Bugge. Optræder desuden med Jagdselskabet, Wenzell & Bugge, Baltic Crossing, samt med folk bigbandet Habadekuk.

Morten Alfred Høirup: Guitar, mundharmonika, sang
Spillede fra ganske ung i sin fars bryllupsorkester, og blev efterhånden en del af den danske og internationale folkemusikscene. I snart fire årtier har Morten Alfred turneret over store dele af verden med traditionel såvel som ny dansk musik. Han har i den forbindelse modtaget en række Danish Music Awards (10), her i blandt ‘Årets Danske Folk Komponist 2004’, og ’Årets Traditionspris 2016’.
Morten Alfred udgav i 2022 nodesamlingen Ingela’s Waltz – 25 New Danish Folk Melodies, men er nok især kendt for sit arbejde med violin- og guitarduoen Haugaard & Høirup (1998 – 2008), folk/world ensemblet Himmerland (2010 – 2015), og den dansk-finskamerikanske trio American Café Orchestra.

Yderligere info og kontakt: Morten Alfred Høirup 21676913 og/eller mortenalfred@gmail.com.

Om musikken på Morten Alfred & Vingårdens EP Druer/Grapes:

Vejen Hjem handler om den følelse af udmattelse, taknemlighed og glæde man kan have når man er på vej hjem til sin familie efter en længere turné eller rejse ude i den store verden.
Vejen Jeg Går er helt enkelt skrevet til at løfte humøret hos såvel den der spiller, som den der lytter, en slags musikalsk forsikring om at alt er ok, og at det nok skal gåalt sammen.

Mit Orkester er en gammel roma melodi som har været i Mortens familie i mange år. ”Min tekst handler om et lille orkester som rejser rundt og gør folk glade, om at forstå hvem man er, og om at passe på verden og hinanden”.

Lys Pols er skrevet i fryd over forårets komme og solens kraft, og Fiolen Fat handler om glæden ved at mødes og spille sammen på tværs af alder og erfaring osv.
Høstfesten er en hyldest til den tid på året og i livet hvor det er tid til at høste og nyde og glædes over kornet, druerne, brødet, vinen, vennerne, børnene og børnebørnene.

Den Gamle er ”en hilsen til min gamle far som er spillemand og folkesanger, og en god støtte og fortrolig her på vores halvgamle dage”.

Du finder mange flere historier om de forskellige melodier, og om Morten Alfreds liv og rejser med musikken i nodesamlingingen Ingela’s Waltz – 25 New Danish Folk Melodies. Find den på www.folkshop.dk eller på www.editionsvitzer.com

Mit Orkester
Musik: Trad Tekst: Morten Alfred Høirup
Her ser i mit orkester
Her ser I mit orkester
Vi rejser rundt og spiller
Og hvor vi kommer
blir’ der sang og glæde
Og hvor vi kommer
blir’ der sang og glæde

Her har vi saxofonen
Her har vi saxofonen
Den sukker og den synger
Og den ka’ få dig
til at le og græde
Og den ka’ få dig til

Her har vi violinen
Her har vi violinen
Den tryllebinder alle
Så man må blive
Og lytte hele natten
Så man må blive
Og lytte hele natten

Jeg spiller på min guitar
Jeg spiller på min guitar
Jeg holder fast i rytmen
Og når jeg spiller
Må man bare danse
Og når jeg spiller
Må man bare danse

Vi rejser rundt i verden
Vi rejser rundt i verden
Vi ser at vores land er
Det allerbedste sted
På hele kloden
Det allerbedste sted
På hele kloden

Vel kan vi slås og skændes
Vel kan vi slås og skændes
Men når det rigtigt gælder
Så ved vi godt
At vi er én familie
Så ved vi godt At vi er én familie

Her ser I min familie
Her ser I min familie
Vi rejser rundt og spiller
Og hvor vi kommer
Blir’ der sang og glæde
Og hvor vi kommer
Blir’ der sang og glæde

About the musicians At The Vineyard:

Charlotte Andersson: Saxophones, vocals
An educated saxophone player, singer and organist, Charlotte has performed with Det Kgl. Kapel (The Royal Danish Orchestra) and in the Opera in Malmö, Sweden. She has toured playing Baroque music in the Nordic countries, Great Britain, the USA and South Korea. She is a founding member of Copenhagen Saxophone Quartet, with whom she received DR’s P2 Award (Danish Broadcasting Association) for best chamber music recording in 2003. Andersson is known for her work in the trio Petri- Fischer-Andersson (with recorder player Michala Petri and jazz guitarist Jacob Fischer), and with composer and jazz pianist Thomas Clausen.

Kristian Bugge: Fiddle, vocals
Appointed a member of Danmarks Rigsspillemænd, an exclusive association of musicians who excel in traditional Danish music, Kristian Bugge has received many awards, including DR’s Radium award in 2004 (Danish Broadcasting Association), and a Danish Music Award (Danish ‘Grammy’) as Danish Folk Instrumentalist of the Year 2016.
He tours internationally, especially in the US with the accordion/fiddle duos Gangspil and Jensen & Bugge, and performs with the fiddle/piano trio Jagdselskabet, Baltic Crossing and the folk big band Habadekuk.

Morten Alfred Høirup: Guitar, harmonika, vocals
From his beginnings as the youngest member of his father’s wedding band, Morten Alfred has since become an integral part of the Danish and international folk music scene. For about four decades he has toured around the world with traditional and contemporary Danish music. Well known for his work with the violin/guitar duo Haugaard & Høirup (1998 – 2008), the folk/world ensemble Himmerland and the Danish/Finnish/US trio American Café Orchestra (ACO), he has also received a number of Danish Music Awards (Danish ‘Grammy’), including Danish Folk Music Composer in 2004, and an Award of Traditions in 2016. Morten Alfred has featured his original compositions in the book Ingela’s Waltz – 25 New Danish Folk melodies, released in 2022.
For detailed info and contact: Morten Alfred Høirup +45 21676913 and/or mortenalfred@gmail.com. Website: www.mortenalfred.com

———————————-

About the music on Morten Alfred & Vingården EP Druer/Grapes:

Vejen Hjem (The Journey Home) is about the feeling of exhaustion, gratitude and joy that you feel when you are on your way home, after a long tour or journey far away from your family. Vejen Jeg Går (The Road That I Am Walking) was simply written to lift the mood of the one who is playing the melody, as well as the one who is listening, a sort of musical assurance that everything is ok, and that everything is going to be all right.

Mit Orkester (My Orchestra) is an old Roma melody that has been in Morten’s family for many years. “The lyrics that I wrote are about a small orchestra that travels around making people happy, about understanding who we are, and about taking care of the world and each other”.

Lys Pols (Light Polska) was written in pure joy over the coming of the spring, and the power of the sun, and Fiolen Fat (Grab the Fiddle) is all about the joy of meeting and playing together across all ages and experiences.

Høstfesten (The Harvest Party) is a tribute to that time of year, or in one’s life, when it is time to harvest and enjoy the grain, the grapes, the bread, the wine, the friends, the children and the grandchildren.

Den Gamle (The Old Man) is “a greeting to my father who is an accordionist, mandolin player and singer, and a good support and confidant in our semi-old age”.


You will find many more stories about the melodies, and about Morten Alfred’s musical life and journeys in his music collection Ingela’s Waltz – 25 New Danish Folk Melodies. Find it at
www.folkshop.dk

Mit Orkester (My Orchestra)
Music: Trad Lyrics: Morten Alfred Høirup

Here you see my orchestra
Here you see my orchestra
We’re touring around playing music
And wherever we go
There will be singing and joy
And wherever we go
There will be singing and joy

Here we have the saxophone
Here we have the saxophone
It sighs and it sings
And it can make you Laugh and cry
And it can make you Laugh and cry

Here we have the violin
Here we have the violin
It enchants everyone
So that you’ll need to stay
And listen all night long
So that you’ll need to stay
And listen all night long

I’m playing on my guitar
I’m playing on my guitar
I’m keeping track of the rhythm
And when i’m playing
You’ll just have to dance
And when I’m playing
You just have to dance

We’re traveling the world
We’re traveling the world
We notice that our country is
The very best place
On the entire globe
The very best place
On the entire globe

Of course we can fight and quarrel
Of course we can fight and quarrel
But when it really matters
We do realize that
We are one family
We do realize that
We are one family

Here you see my family
Here you see my family
We are touring around playing music
And wherever we go
There will be singing and joy
And where ever we go
There will be singing and joy