Dreamers’ Circus – Blue White Gold (GO0220)

Den internationalt anerkendte folktrio Dreamer’ Circus fjerde album, Blue White Gold GO0220.
Albummet er instrumentalmusik, der i sit udtryk nærmest er genredefinerende for ny nordisk folkemusik. Med elementer af folk, klassisk og samtidsmusik -krydret med jazzens improvisation-, udvider Dreamers’ Circus rammerne for, hvad vi ellers forstår som folkemusik.


Den dansk/svenske folktrio Dreamers’ Circus bestående af Rune Tonsgaard Sørensen (violin), Ale Carr (cittern (kryds mellem guitar og mandolin)) og Nikolaj Busk (klaver og harmonika) spillede deres første koncert sammen i 2009, da de med Copenhagen Phil bidrog med en nyfortolkning af kadencerne i Mozarts 5. violinkoncert i A-dur.

På trods af forskellige veje ind i musikken fandt drengene i Dreamers’ Circus en fælles lyd og nerve og albumdebuterede i 2013 med A Little Symphony, og har siden udgivet Second Movement (2015) og Rooftop Sessions (2017), der i alt har høstet fem DMA Folk Awards. 

Blue White Gold erDreamers’ Circus til dato mest eksperimenterende plade. Vi får som lytter musik med inspiration fra både Fanø og Færøerne, en hyldest til en Japansk animator, kommer med til dansk bryllupsfest og foruden egne kompositioner fortolker Dreamers’ Circus for første gang et par traditionelle nordiske folkemelodier. Hvert enkelt nummer på Blue White Gold er således små nedslag  — små fortællinger fra musikerens liv. Det er fortællinger om at blive ældre og mere moden, både som menneske og musiker, men helt overordnet er det tanken om elementerne i musikken og forståelsen af verden. Blå symboliserer havet, rejserne, globaliseringen; White symboliserer luften, pausen, vejrtrækningen; Gold symboliserer jorden, ilden, kreativiteten og vildskaben, og summen af alt det, skaber Dreamers’ Circus’ univers.  
Bandet udtaler selv: ”Siden vi begyndte at spille sammen, har vi rejst verden rundt med vores musik, og da vi helt fysisk var langt væk hjemmefra forstod vi for alvor betydningen af hjem.” 
I musikken afspejles netop det at rejse ud; at få nye indtryk, hente ny inspiration, nye indsigter, uden at give afkald på det stærke bånd til den nordiske musik – tværtimod.  
Albummet inkludere også førstesinglen The World was Waiting der udkom 24. april 2020. er et varmt, let og luftig nummer. Det er lyden af havet, solen og sommeren, og helt generelt er Blue White Gold et levende, eftertænksomt og smukt album, og en energisk og kærkommen energiudladning, til det der ellers bedst kan betegnes som et forsømt forår.

mere info og shop på folkshop.dk


Blue White Gold is an album of instrumental music that is almost genre defying. Elements of folk, of classical and of contemporary music are tinged with jazz-flavoured inflections but whatever the various bits that go into it the end result is an eclectic and occasionally beautiful collection of tunes for our times- musical mercury. Titles like When All this is Over hint at better days to come, the first single from the album The World was Waiting is a jaunty optimistic ear-worm that could conceivably infect radio airwaves all summer. There is evidence of the band’s folk and traditional roots in their lyrical take on the Nordic folk song North of Trondheim and in their bold interpretation of the Faroese ballad Brestiskvaedi. A waltz on the record is dedicated to the Japanese animation director, Hayao Miyazaki, who ranks among the bands fanbase. Another is inspired by the Danish tradition of specially composed wedding tunes celebrates the recent marriage of a band member. 

Dreamers’ Circus take their inspiration from all over. This is folk music for 2020 but it is other things also. Having emerged from a traditional music background and while retaining a deep respect for many aspects of tradition they have in their own way moved it onwards and developed a style of music making that refuses to be constrained or limited – instead they innovate, challenge, adding ideas from other genres and continue to evolve. 

Band members, Nikolaj Busk (piano and accordion), Ale Carr (cittern) and Rune Tonsgaard Sorensen (fiddle) in the album notes write: “Since we started playing together we’ve travelled widely with our music and it is sometimes when you travel farthest that you come to realise how much you value wherever it is that you call home. While travel opens up new vistas and ideas it also encourages reflection on where you come from. So here while we continue opening new ground in our music we also give a nod to the familiar by including some traditional Nordic tunes, the music we are rooted in and the music that brought us together to being this journey some ten years ago”. 

Clearly the journey goes on and they continue to break new ground and explore musical boundaries with the release of this twelve track album. The Blue White Gold colours referred to in the album title suggest the elements – air, water, fire, mineral. This is an album of music from Denmark that is at once elemental, essential and precious.