OPTUR – Nordic Free Folk

Release den 4. august kl. 22.30 på folk festivalen ”Musik over Præstø Fjord”

Optur er et nyt projekt med udgangspunkt i en stribe nykomponerede dansemelodier i nordisk folkemusik tradition, taget under kærlig behandling af Søren Korshøj, Mikael Fleron, Jens Kristian Andersen og Heidi Luke. Violin, saxofon, Kontrabas og trommer.

Violinist og komponist Søren Korshøj er tidligere stifter af bandet Instinkt, som turnerede festivaler i Europa og Canada fra 2003- 2008. Bl.a Roskilde, Dranauter, Hebridian Celtic, Winniepeg and Calgary festival. Bandet modtog 6 Danish Music Awards i forbindelse med deres 2 albums.
Med mere end 40 års erfaring fra den danske og internationale folk-scene, har han komponeret en stribe nye dansemelodier med afsæt i den nordiske folkemusik tradition.

Ideen med dette nye projekt har været at sammensætte et ensemble, som kan spille dansemusik med skarp kant, improvisatoriske passager og et til tider humoristisk anstrøg.
Saxofonisten Mikael Fleron blev hurtigt en tæt og vigtig samarbejdspartner i processen omkring at søsætte projektet, ud fra en ide om at musikerne skulle komme fra forskellige genrer for at bidrage til at skabe en ny nordisk egenlyd.
I fællesskab fandt de Motown trommeslager Heidi Luke og jazz bassisten Jens Kristian Andersen.

Bandet OPTUR har med støtte fra Statens Kunstfond uropført en times nonstop musik for et dansende publikum på den nordisk folkemusik festival Musik Over Præstø Fjord, der har stærk fokus på nordisk dans og musik i både traditionel og kontemporær forstand. www.mopf.dk

Debuten var en stor succes som viste os at de har fat i noget unikt og kraftfuldt. Det skiftevis stramt tematiske og improvisatoriske sammenspil giver hver enkelt instrumentalist mulighed for at udnytte deres individuelle og kollektive potentiale, og skabe et intenst udtryk der sammen med publikum griber musikken i nuet. Derved opstår den egenlyd de kalder Nordic FreeFolk

Tracks:

 1. Forsinket Schottish
 2. 4 Drops
 3. Nørre Smidstrup Hambo
 4. Polska Nu
 5. Smilerynker
 6. Tømmerschottish
 7. Sneschottish
 8. Optur
 9. Næsten Norsk
 10. Tågevalsen
 11. Over Sundet
 12. Pip Polka
 13. Hystaden
Titel: Nordic Free Folk
Band: Optur
Søren Korshøj, violin Mikael Fleron, saxopfones Jens Kristian Andersen, double bass Heidi Luke, drums & percussions Composer: Søren Korshøj
Arrangement: Optur
Recorded and mixed: Louise Nipper in Soundscape Studio.
Mastering: Brian Mørk Hansen.
Photo: Gorm Valentin.
Coverart: Bo Petersen.
Label: GO Danish Folk Music
Cat. No: GO0922
Barcode: 5705934004623
ISRC: DK-6KA-22-009-01/13
LC code: LC09240
Released physical on CD August 5th -22 and digital August 26th -22  

Optur is a new project based on a string of newly composed dance tunes within the Nordic folk music tradition, taken under loving care by Søren Korshøj, Mikael Fleron, Jens Kristian Andersen and Heidi Luke – violin, saxophones, double bass and drums, respectively.

Violinist and composer Søren Korshøj was a founding member of the band Instinkt, touring festivals in Europe and Canada from 2003-2008. Including Roskilde, Dranauter, Hebridian Celtic, Winniepeg and Calgary festival. The band recieved 6 Danish Music Awards for their 2 albums. With more than 40 years of experience from the Danish and international folk scene, Søren has composed a string of new dance tunes revolving round the Nordic folk music tradition.

An important idea behind this new project has been to bring together an ensemble capable of playing dance music with an edge, leaving room for improvisational passages and an occasional humorous hint. The saxophone player Mikael Fleron quickly became a close collaborator in the process of launching the project, also based on an idea of gathering musicians across different musical genres in order to contribute to the creation of a new form of unique Nordic sound. Jointly they found beat-oriented Motown drummer Heidi Luke and Jazz bassist Jens Kristian Andersen.

The band was baptized OPTUR (equivalent to ‘positive takeoff’) and received a grant from Statens Kunstfond (The Danish Arts Foundation) earmarked for premiering one hour of nonstop music for a dancing audience at the Nordic folk music festival Musik Over Præstø Fjord (www.mpof.dk); a festival with a strong focus on both traditional and contemporary Nordic dance and music.  
The debut was a big success, which made us confident that we had something unique and potent going on. The alternation between the tightly thematic and the improvisational interplay in free and open spaces gives each instrumentalist the opportunity of expressing both their individual and collective potential, and the possibility to create an intense expression together with the audience which captures the music of the moment. Thereby our own form of musical expression arises, which they call Nordic FreeFolk.