Sommerfugledalen – et requiem GO0418

Carl Erik Lundgaard og Charlotte Støjberg
– Sommerfugledalen – et requiem GO0418

Tekst: Inger Christensen
Musik: Carl Erik Lundgaard
Piano: Charlotte Støjberg
Vokal & harmonika: Carl Erik Lundgaard

info og shop: folkshop.dk

 

Inger Christensen skrev sin berømte sonetkrans “Sommerfugledalen – et requiem” i 1991. Siden har værket fundet sin naturlige plads i den danske kulturkanon som et helt unikt værk i dansk lyrik. Inger Christensen (1935 – 2009) regnes for en af landets største og mest markante forfattere. Hendes oplæsninger af egne værker (kan findes på YouTube) giver et stærkt billede af hendes personlige kraft. Som det senest optagne værk i den danske kulturkanon, har ”Sommerfugledalen” fundet sin naturlige plads.

Værket er kendetegnet bl. a. ved sin yderst stramme form, og i denne snævre ramme udfolder sig sansninger, billeder, forestillinger om liv og død, natur og sind, ånd og materie i et univers af forunderlig dybde og uendelighed.

En sonetkrans består af 15 sonetter. En sonet består af 14 linjer, almindeligvis opdelt i 4 vers med henholdsvis 4-4-3-3 linjer. Rim og brug af metaforer efter bestemte traditioner. Sonetkransens formkrav er, at den sidste linje i første sonet er identisk med den første linje i anden sonet, men i en ny betydning. Videre med samme princip i alle de følgende sonetter indtil den femtende sonet (”mestersonetten”), som består af de forudgående fjorten sonetters førstelinjer, i sig selv et helt nyt værk.

Det var på en rejse til Kroatien i sommeren 2015, at Carl Erik Lundgaard indså, at han måtte sætte ”Sommerfugledalen” i musik. Hver morgen læste han to af sonetterne højt for sin hustru, og oplevelsen var overvældende. Han måtte trænge helt ind i dette fantastiske værk, og besluttede på stedet, at den bedste måde var at lave musik til det. De strenge formkrav til teksten skulle nødvendigvis også kræves af musikken.

Bl. a. under et refugieophold på Samsø i processen med at komponere opstod en vekselvirkning mellem værket og intense personlige oplevelser i naturen. Vejen ind i sommerfugledalen blev en personlig mental proces, som foldede sig ud.

”Sommerfugledalen” fremtrådte som et udtryk for ophøjet kunst, men samtidig var det også udtryk for noget helt almindeligt, noget alment, noget folkeligt.

Carl Erik Lundgaard besluttede sig til, i forlængelse af sit mangeårige arbejde som historiefortæller og musiker, at forsøge at komme ud og optræde med værket, og gerne på mindre steder som kirker, højskoler, biblioteker, oplysningsforbund m. v. Steder hvor den nysgerrige folkelighed trives. Så blev pianisten Charlotte Støjberg inviteret med, og parret er nu klar med deres CD og klar til at spille koncert.

”Det var dog en mere end almindeligt helstøbt udgave af Sommerfugledalen! ……… et utrolig fornemt værk, ikke mindst den overensstemmelse der er imellem kompositionen og de litterære sonet-krav.”

Jens Raahauge, anmelder, foredragsholder, forfatter, tidligere mangeårig formand for Dansklærerfoeningen m. v. om CD’ en. 

Kommende fremføringer:

  1. aug. 2018 kl. 17. Vejle Bibliotek, Willy Sørensens Plads 1, 7100 Vejle.
  2. sept. 2018 kl. 8.00 Københavns Hovedbibliotek, Krystalgade 15, 1172 Kbh. K.
  3. sept. 2018 kl. 17.00 Islands Brygges Bibliotek, Njalsgade 15, 2300 Kbh. S
  4. sept. 2018 kl. 17.00 Cafe Stiften, Banegårdspladsen 1, 5100 Odense C.

Der er gratis adgang til alle de nævnte arrangementer.

YouTube video her

Ingen kan forestille sig dette værk fremstå mere sublimt end netop som det er: En sonetkrans, som skal læses, læses op og lyttes til. Men dér blev jeg overrasket. Carl Erik Lundgaard har komponeret musik til værket…… ”Sommerfugledalen” er en koncertoplevelse ud over det sædvanlige. Det er en fortættet, intim, men også ualmindelig smuk og let drøm at være tilstede i. Musikken åbner op for helt andre sider af sindet, og skaber klangbund for de billeder vi danner dybt nede i vores sjæl, så digtet trænger ind på helt andre planer end når det læses op.

Anja Sarah Pedersen, bibliotekar i Rødding efter koncert på Rødding Bibliotek d. 1/2 2018